Átszabják a személyi kölcsönöket

Sokba kerülhetnek a sárga csekkek

2012. március 6. Érzékelhetően átalakulóban a személyi kölcsönök kínálata. A változások részben az áprilistól hatályba lépő kamatplafon-rendelkezéssel lehetnek összefüggésben. Téved azonban, aki a terhek általános csökkenésére számít. Jellemzőbbé válhat, hogy a fizetési módtól függő felárat alkalmaznak majd a bankok.

Már felsejlenek azok a változások, amelyeket - mint azt korábban megjósoltuk - a kamatplafon bevezetése indukálhat. Áprilistől (az eredetileg tervezett januári indulás helyett) a magánszemélyeknél a teljes hiteldíj maximális mértéke általában a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értéke lehet. Ez a jogszabály elfogadásakor érvényes 30 százalék helyett már 31 százalékra nőtt (emelték az alapkamatot), de több termék is akad, ami nem fér be a plafon alá. A személyi kölcsönökre egyértelműen ez a korlát érvényes (a pénzintézetek például az áruhiteleknél 39 százalékpontos felárat is alkalmazhatnak).

Az igazi átalakítások még nem indultak meg. Azokat - tudtuk meg több banknál is - csak akkor hajtják végre, ha már szorít a határidő. A bankok egyébként kamatcsökkentés helyett más módon is biztosíthatják, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Kiutat jelenthet például, hogy a teljes hiteldíjba nem kell beleszámítani azokat a szolgáltatásokat, amelyek igénybevételét a szerződés megkötéséhez a hitelező nem írja elő.  A fizetés módja szerinti megkülönböztetés a személyi kölcsönt nyújtók között már korábban is egyre elterjedtebbé vált. A sárga csekkek használata így alaposan megdrágíthatja a hiteleket.

Online igényelve olcsóbb lehet a hitel

A Budapest Bank több személyi kölcsönnél is bevezette azt a szabályt, hogy postai csekkes befizetés esetén a kamat 2,5 százalékponttal magasabb. Tegnaptól érvényes kondíciós listája szerint a prémium kölcsönt viszont kizárólag csoportos beszedési megbízással lehet törleszteni. Amennyiben az ügyfél a Budapest Bank honlapján online indítja el hiteligénylését, a kamat mértéke egy százalékponttal csökken. Ezzel a lehetőséggel érdemes élni, ugyanis így a korábbi feltételhez képest csak 0,2 százalékponttal nő a hiteldíj.  A Prémium kölcsön igen vonzónak számító 19,9 százalékos hiteldíja ugyanis mára 21,1 százalékra emelkedett.

A netes igénylést egyébként díjazza a Citibank is. Személyi kölcsönének kamata így 19,9 százalék, a hiteldíj pedig 23 százalék alatti is lehet (a legmagasabb sem nagyon haladja meg a 25 százalékot).  Az Erste március végéig akciósan kínált személyi kölcsöne viszont rezegtetheti a leendő lécet. A hiteldíj ugyanis 32 százalékos is lehet. Az akció igénybevételének ráadásul vannak feltételei is. Ilyen a legalább havi 80 ezer forintos bérátutalás (legalább hat hónapja), de beérik a legalább egy éve meglévő aktív hitelkártyával is.

Kapcsolódó anyagok