Sokkal kevesebb sütőt, mosógépet és hűtőt vettek a magyarok

2024. április 11. A nagy háztartásigép-piac tavaly a GFK adatai szerint majdnem a negyedével csökkent. Az európai országok közül nálunk volt a legnagyobb a mérséklődés. A beépíthető alapgépekből (mosógép, hűtő, sütő) az értékesítés 40 százalékkal esett vissza.

Tavaly Magyarországon2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer háztartási nagygép talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés így 21,8 százalék lett, ami az európai országok között a legmagasabb. Összesen 154 milliárd forintot költöttek ezekre a gépekre, ami 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 180 milliárd forinthoz képest. A kisháztartási gépek hazai piaca 100 milliárd forintos volt tavaly, ami darabszám szerint 7 százalékos visszaesést jelent. 

Füle Norbert, a Gorenje-Hisense ügyvezetője szerint a 2023-as év értékeléséhez érdemes a 2022-es évet is megnézni, ugyanis az olyan kormányzati intézkedések is nagyon mozgatták akkor a piacot, mint például az szja-visszatérítés vagy az átlagár feletti áram- és gázárakkal kapcsolatos intézkedés. Ezek magukkal hozták a nagyobb keresletet, a felhasználók a legmagasabb energiaosztályú gépeket keresték, így a 2022-es értékesítések magasak voltak. 

Tavaly a 2020-2021-es szintre korrigált a piac: a sütő-mosógép-hűtő alap háztartásigépek cseréje csökkent, de az újépítésű lakások visszaesése és a felújítások elmaradása is hozzájárult a csökkenéshez. A beépíthető alapgépekből az értékesítés 40 százalékkal esett vissza. A szakértő úgy véli, idén az lesz a kérdés, hogy milyen támogatási formák lesznek a piacon és ezek mennyire tudják felpörgetni a keresletet.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok