Az évtized végére duplázódhat a dollármilliárdosok száma Magyarországon

Sokkal több pénz kell már a gazdagsághoz

Illusztráció/clipart
2024. április 25. A magyarok egyetlen százalékának zsebében van a lakossági klasszikus pénzügyi vagyon bő harmada – állapította meg a vagyonkezelési piac adatkutató cége. Olyan dinamikusan nő a koncentráció, hogy több szolgáltató is feljebb húzza azt a határt, amennyi pénz felett hajlandó valakivel foglalkozni.

Jelenleg publikusan 5 dollármilliárdost tartanak számon Magyarországon. Ebbe az „elitklubba” tartozik Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor, Felcsuti Zsolt, Gattyán György és Veres Tibor. Karagich István, a vagyonkezelési piac adatkutató cége, a Blochamps Capital ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy 2015-ben még csak Csányi Sándor mondhatott magáénak 1 milliárd dollárt meghaladó vagyont. 

A top-gazdagok várható számának 3-6 éves előrejelzésében 2018 óta közel 100 százalékos találataránnyal bíró Blochamps prognózisa szerint 2025-re már 7 dollármilliárdosunk (minimum 380-400 milliárd forintos vagyonnal bíró személy) lehet, akiknek száma 2030-ra 10 főre nőhet. Az évtized végére tehát duplázódhat a dollármilliárdosok száma Magyarországon. Karagich hangsúlyozta, hogy az infláció hajtotta hónapokban az egész világon még gazdagabbak lettek a gazdagok. 

A teljes társadalmi vagyon harmada 40 ezer családé


A Forbes legfrissebb listája szerint Földünk dollármilliárdosainak kétharmada gazdagabb lett a hátunk mögött hagyott évben, a milliárdosok vagyona egyetlen év alatt több, mint 14 százalékkal, 14,2 ezer milliárd dollárra emelkedett. A vagyonkoncentráció példátlan: míg négy éve egyetlen személy lépte át a 100 milliárd dolláros vagyont, az amerikai üzleti magazin ma már 14 ilyen embert sorol fel, ám így is mellbevágó, hogy a világ 2781 dollármilliárdosának mindössze 0,5 százaléka diszponál az összvagyon 14 százaléka felett.

A helyzet a Blochamps elemzése szerint Magyarországon is hasonló. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által mért 96400 milliárd forintos bruttó társadalmi pénzügyi vagyon 81300 milliárdos nettó részének több mint a fele a lakosság 10 százalékánál jelenik meg. Ennél is durvább, hogy a teljes társadalmi vagyon harmada a háztartások 1 százalékában, alig 40 ezer családban koncentrálódik. Sokat mondó az is, hogy egy másik elemzés szerint a felső tízezer család birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát. (Hogy mindez miként vehet végbe, csak félig viccesen utalhat az illusztrációként betett kép.)

Az Azénpénzem.hu már régóta szorgalmazza, hogy a valós kép megismeréséhez ki kellene szűrni az adatokból azt a réteget, amely hallatlan gazdagodásával minden számot megbolondít. Sokan érthető okból háborogtak, amikor a jegybanki adatokból kiszámoltuk, hogy minden magyar család átlagosan 24,1 millió forint pénzügyi megtakarítással (vagyis bankbetéttel, készpénzzel, illetve befektetésekkel) zárta az előző évet. Jelen körülmények között ugyanis az átlagok nagyon félrevezetőek. 

100 millió alatt alig lesz kiemelt figyelem


A vagyonkoncentráció egyébként a Blochamps elemzése szerint hazánkban a privátbanki adatokban is visszaköszön. A hazai szolgáltatók által tavaly év végén kezelt 8575 milliárd forintnyi vagyon nem kevesebb, mint 60 százaléka köthető milliárdosaink top-gazdag rétegéhez Míg 2015-ben a szolgáltatóknál átlagosan 23 millió forintra rúgott az affluens (azaz a 30-70 milliós megtakarítási kategóriát jelentő) szegmensben az egy ügyfélszámlára jutó átlagos vagyon, addig idén év elejére ez az összeg már 55 millióra nőtt.

Mára már a legnagyobb, több ezres ügyfélkörrel rendelkező – a privátbanki ügyfélkör mellett affluens és prémium ügyfeleket is kezelő – szolgáltatóknál (például OTP, MBH, Erste, Raiffeisen) is 40-45 százalékot meghaladó a 100 millió forint feletti pénzügyi vagyonnal bíró ügyfélkör aránya. A megnövekedett vagyon miatt a privátbanki szolgáltatók zöme 2024-ben már emelt, vagy a közeli hónapokban emelni fogja a privátbanki belépési limiteket. Alig lesz majd olyan szolgáltató, ahol 100 millió forint alatti vagyonnal befogadják a vagyonosokat a kiemelt ügyfélkezelés topligájába.
 
A Raiffeisen Bank Private Banking belépési limit értéke 50 százalékkal, a korábbi 100-ról 150 millió forintra nőtt, a bank az affluens ügyfelek belépési limitszintjét is 30-ról 50 millióra emelte. 75 millióról 100 millió forintra emelkedett az Equilor belépési szintje. Duplázva emeli, várhatólag 100 millió forintra a belépési limitet a CIB Bank. Az MBH Bank Private Bankingnél szintén 50 százalékos limitszint-emelés történik, a korábbi 50 helyett 75 millióra húzhatják fel a határt. A legmagasabb limitet az OTP Private Banking határozza meg, 300 millió forinttal, míg a bécsi Bank Gutmann lényegében már egy évtizede 1 millió euróhoz köti a kiemelt ügyféltagságot a magyar ügyfeleknek is.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok