Soltvadkerti takarék: az OBA mától kártalanít

2012. június 20. A mai naptól megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A kártalanítás összege (mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások esetében) személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő összeg, azaz 28 962 000 forint.

Mint beszámoltunk róla, a PSZÁF június 1-jével visszavonta a soltvadkerti takarék tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolást, mert a takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. A két hete elfogadott és tegnap kihirdetett törvénymódosításnak köszönhetően a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek nem kell megvárnia a végelszámolás végét, hogy pénzükhöz jussanak. Az OBA (Országos Betétbiztosítás Alap) ugyanis ezentúl már a végelszámolás közben is elkezdheti a kártalanítást. A módosítás folyamatban lévő ügyekre is kiterjed, így az OBA mától elkezdheti a munkát.

A mai naptól a betéteseknek nem kell sorban állniuk azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz, az OBA kártalanítást ugyanis nem kell
Kinek nem fizet az OBA? 
Többek között költségvetési szerv, tartósan száz százalékban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, önkormányzat, biztosító, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, valamint a magánnyugdíjpénztár, befektetési alap, pénzügyi intézmény nem tarthat igényt az OBA kártalanítására. Magánszemélyek közül nem fizet az OBA annak, aki hitelintézet vezető állású személye, a hitelintézet választott könyvvizsgálója, továbbá a hitelintézetben legalább ötszázalékos tulajdoni hányaddal rendelkező személy és a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak sem.
igényelniük, az automatikus. Magánszemélyeknek egymillió forintig – a Magyar Posta kézbesítési szabályai szerint - házhoz visszük a kártalanítást, csak az afölötti összeggel rendelkezőknek kell valamelyik közreműködő partnerünk, Posta vagy OTP Bank fiókját felkeresniük – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

 Ha valakinek 1 és 5 millió forint közötti a követelése, akkor egy OBA Betétbiztosítási Kártyát kap postán, egy azt megelőző levélben pedig a hozzá tartozó PIN kódot. A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel. A kártya használatához mind a három levélet (PIN-kód, kártya, kifizetési elszámolás) meg kell kapni az ügyfeleknek, mivel az elszámolás a kártya aktiválásához szükséges információkat tartalmaz. A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem.

Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításhoz az OTP Bank fiókjaiban lehet hozzájutni. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP fiókot felkeresni (az ajánlott fióklista az OBA honlapján található).

A cégek összeghatártól függetlenül – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató levél átvételét követően – a céges számlanyitás szabályai szerint – férhetnek hozzá a kártalanításhoz, az OTP Banknál. 


Kapcsolódó anyagok