A törvény alapján nem kellett volna így sietniük a bankoknak

Szabad a vásár a számladíjaknál!

2012. november 6. Banki jogászok szerint a számladíjak szabályozása lehetővé teszi, hogy a bankok meglehetősen szabadon alakítsák kondícióikat. A felügyelet is mintha csak technikai tényezőket vizsgálna. Úgy tűnik, a hatóság abban sem lát kivetnivalót, ha néhány bank 2013. januárjától akkor is az adóemeléshez alakítja díjait, ha az mégsem következik be.

A folyószámlák költségeinél jelenleg ugyanaz a helyzet, mint 2009-ben a lakáshiteleknél volt – magyarázta portálunk érdeklődésére egy a pénzügyi felügyeletnél (PSZÁF) dolgozó szakember. A díjak emelésénél tehát a hatóság csak azt ellenőrizheti, hogy a drágítás olyan okból következett-e be, ami a bank Általános szerződési feltételei (ÁSZF) között szerepel. A költségeket pedig – ahogy fogalmazott – „globálisan” kell nézni. A tranzakciós illeték bevezetése ugyanis eltérő módon és mértékben érintheti a különböző ügyfeleket. Ez magyarul annyit tesz, hogy a bankok olyan díjnövelést hajthatnak végre, amilyet nem szégyellnek.

Egyelőre mindenkit óvnánk attól, hogy a mostani díjak alapján (ezeket itt kalkulálhatja) váltson bankot. Ezt még a következő évre eddig meghirdetett kondíciók alapján sem tanácsos eldönteni. A helyzet ugyanis akár jelentősen is megváltozhat. Amint azonban tisztul a kép, mindenképpen érdemes a saját használati szokások alapján megkeresni a legkedvezőbb ajánlatot.
Binder István, a PSZÁF szóvivője szerint azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A felügyelet – hangsúlyozta – folyamatosan figyelemmel kíséri a díjváltoztatásokat, és amennyiben szükséges, közbe is lép. A szóvivő szerint a jogalkotók a legkiszolgáltatottabb ügyfélkör, a lakáshitelesek esetén bástyázták alaposan körül a lehetőségeket. Arra azonban – nyomatékosította – a PSZÁF mindenképpen ügyel, hogy az ügyfelek számára kedvezőtlen változtatás közzétételére jogszabályban előírt határidőt minden bank betartsa. Kérdésünkre, hogy eszerint azok a bankok, amelyek nem hirdettek már új feltételeket 2013-ra, legalább egy ideig kénytelenek „lenyelni” a tranzakciós illetéket (ilyen például az UniCredit), Binder azonban határozottan nemmel válaszolt. Mint elmondta: a számlaköltségeknél a hatályba lépés előtt nem a hiteleknél előírt 60 nappal, hanem csak 15 nappal korábban kell bejelenteni a változtatást.

Az ügyfelek információi még hiányosak lehetnek


A felügyeletnél tudakozódva – bár a szóvivő ezt nem támasztotta alá – egyértelműen azt érzékeltük, hogy azoknak a bankoknak sem kell szigorú fellépéstől tartaniuk, amelyek „bemondásra” emelték díjaikat. Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, az elfogadott törvényben ugyanis még egy ezrelékes elvonás szerepel, de a kormányzat már bejelentette, hogy a terhet a készpénznél három, az átutalásoknál pedig két ezrelékre növeli. Erről azonban még módosító javaslat sem került nyilvánosságra. Ennek ellenére már a szigorúbb elvonás alapján növeli majd árait az MKB, az Erste és a Budapest. Utóbbi még a kártyás vásárlások után is kiveti a két ezrelékes, maximum hatezer forintos (egyelőre elméleti) terhet. A Raiffeisen ugyanerre a már elfogadott törvény szerinti (tehát az egy ezrelékes) sarcot teszi rá. A többség a kártyás költés díjmenetességén nem változtat. Pedig a törvény szövege alapján azt is sújtja az új adó. Más tételeknél azonban helyenként igen csak erősen megnyomták a költségeket.

Egyes feltételezések szerint a bankok úgy gondolják, amennyiben az alacsonyabb teher marad, akkor később még mindig csökkenthetnek. Fortolóczki István ügyvéd szerint azonban tisztességtelen lenne annak a tudatában árazni, hogy ha a jelenlegi várakozásokhoz képest valamilyen kedvező fordulat következik be, akkor majd a bank gyorsan csökkenti a díjat. Ez ugyanis olyan információ, amit a bank egyértelműen elhallgat, így a fogyasztó nem tud megfelelő ismeretek birtokában arról dönteni, hogy váltson-e bankot vagy sem. Kártérítési felelősség is felvetődhet, ha a módosítás a fogyasztót számára kedvezőtlen üzleti döntés meghozatalára késztette – állítja a jogász.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok