Szabályozási anomália a támogatott hitelnél

2012. október 4. Az otthonteremtési hitelről szóló rendelkezés egyik pontja a Duna House szerint máris sok potenciális vásárlót visszatart. Előírja ugyanis, hogy a használt lakás vevője akkor jogosult az állami támogatásra, ha az eladó egy éven belül másik lakást vesz.

A Duna House Hitel Centrum (DHHC)  szerint az új otthonteremtési kamattámogatás ugyan elindított egy mérsékelt érdeklődési hullámot, annak egyik feltétele azonban sokakat megtorpanásra késztet, ráadásul a hitelt kibocsátó pénzintézetek sem tudnak rá megoldást. A problémás pontban a kamattámogatás igénylésének feltételeként szó szerint ez szerepel: „e rendelet hatálybalépését követően megkötött adásvételi szerződés alapján olyan, legalább komfortos, használtlakás vásárlására, melynek eladója e lakás helyett az eladástól számított 12 hónapon belül másik lakást kíván vásárolni és ezt legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával igazolja”.

A DHHC úgy látja, hogy a jogalkotó szándéka érthető és támogatandó, hiszen ha minden jelzáloghiteles adás-vételi tranzakció mellé egy másik, jövőbeni tranzakció párosul, az gerjeszti az ingatlanpiacot és nem utolsó sorban illetékbevétel az államnak. Mint azonban megjegyzik, természetesen a vevőnek ez egy plusz kritérium a lakásválasztásnál, hiszen olyan eladót kell találnia, aki ingatlanvásárlásban gondolkodik.

A gyakorlatban most úgy működik a dolog, hogy az érintett pénzintézetek elkérik az eladó ez irányú nyilatkozatát, hogy törvényi kötelezettségüknek eleget tegyenek. Azt azonban, hogy ezzel a papírral mit kezdjenek, egyelőre ők sem tudják. Furcsa a helyzet, ugyanis a bank nincs az eladóval jogi viszonyban, így ellenőrizni sem tudja, hogy a vállalás 12 hónapon belül megtörtént-e. Erre egyedül a NAV lehet jogosult, amennyiben valahol megjelenik a rendszerükben ez az eladás, így számon kérhetővé válik a másik lakás vásárlása.

Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó társaság jogásza lát megoldást erre a problémára. Úgy véli ugyanis, hogy a jogszabály csupán a szándékot írja elő. Így nem vonható felelőssége sem a vevő sem a folyósító pénzügyi szervezett, ha az eladó mégsem vesz 12 hónapon belül lakást. Ha azonban már a nyilatkozat megtételekor sem volt valós vételi szándéka, úgy a támogatás visszavonható. E tekintetben viszont a bizonyítási teher az adóhatóságot terheli.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok