Szárnyalt májusban ez a befektetés

Fotó: clipart.com
2024. június 7. Jó hangulat uralkodott májusban a tőkepiacokon. Míg az amerikai állampapírpiaci hozamok csökkentek, az európaiak kissé nőttek. Az elmúlt időszak hozamemelkedései után itthon is csökkenést láthattunk, ami jót tett a kötvényalapok árfolyamának.

Összességében kedvező hangulatban telt a május a világ tőkepiacain, mind a részvény-, mind pedig a kötvénypiacok emelkedni tudtak, a dollár pedig gyengült. A stabil zónában maradó inflációs mutatók, és az adatokra konstruktívan reagáló jegybanki kommunikáció a kötvénypiacokat segítette – írja májusi portfoliójelentésében az OTP Alapkezelő.

Mi történt az amerikai és az európai állampapírpiacokon?

A Fed a hónap eleji ülésén nem változtatott a kamatokon, de a vártnál kissé jobban visszafogta a mennyiségi szigorítás havi ütemét. Powell ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a mérlegfőösszeg magasabban ragadását, csak a leépítés fokozatosabb lefuttatását.

Az amerikai munkahelyteremtés üteme némi lassulást mutatott, az infláció a várakozásoknak megfelelően 3,4 százalékra, a maginfláció 3,6 százalékra csökkent, a hónap közepére mintegy 25-30 bázisponttal lehúzva a hozamokat. Az importárak és a hónap további adatai ugyanakkor a vártnál forróbb gazdaságra utaltak, ezért a hozamok a hónap közepétől újból magasabbra kúsztak. Az áprilisi PCE inflációs mutató a vártnak megfelelően 2,7 százalékon maradt, akárcsak a 2,8 százalékos PCE maginfláció – ami immár harmadik hónapja változatlan, és tartósan a Fed 2 százalékos célja felett ragadni látszik.

Az EKB a júniusi ülésre adottnak vett 25 bázispontos kamatvágás utánra igyekezett iránymutatást adni, de a nyilatkozatokból nem látszott egységes kép. Különösen amiatt, hogy az euró-zóna 2,6 százalékos májusi inflációja az előző havit és a várakozásokat is felülmúlta, a maginfláció is visszalépett 2,7 százalékról 2,9 százalékra.

Az amerikai hozamok 15-20 bázisponttal csökkentek a hónapban, a tízéves 4,50 százalékon, a kétéves 4,87 százalékon zárt. Az európai hozamok ugyanakkor magasabbra kúsztak: a német 10 éves 8 bázisponttal 2,66 százalékra emelkedett. A hónapban ülést tartó régiós jegybankok közül Csehországban a várt 50 bázisponttal 5,25 százalékra vágtak. A lengyel jegybank a várakozásoknak megfelelően 5,75 százalékon tartotta az alapkamatot, a román jegybank sem vágott 7 százalékról, és a török jegybank is 50 százalékon tartott.

Csökkenő hozamok a hazai állampapírpiacon

Áprilisban megfordult az infláció csökkenő tendenciája, az előző havinál egy tizeddel magasabban 3,7 százalékon zárt, a maginfláció 4,1 százalékra csökkent. A bérek márciusban is a várakozásokat meghaladó erős dinamikát mutattak, év/év alapon bruttó 13,9 százalékkal nőttek. A reálbérek erősödésével összhangban a kiskereskedelmi forgalom is a vártnál nagyobbat, év/év alapon 4,2 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés ugyanakkor 2,8 százalékkal esésbe fordult.

Májusban az EUR/HUF 390-ről fokozatosan ereszkedett a 385-ös szintig. Így az MNB a várakozásoknak megfelelően újabb 50 bázisponttal 7,25 százalékra vágta az alapkamatot, és nyitva tartotta a lehetőséget hasonló lépésre a júniusi inflációs jelentés hónapjában. Ugyanakkor a szolgáltatási infláció által vezetve az év közepére átmeneti inflációemelkedést vetítettek előre, ami alapján az év további részében nagyon korlátozott lehetőséget láttak további kamatcsökkentésre. Ez összhangban van a 6,25-6,5 százalék körüli év végi piaci kamatvárakozással. Az óvatos, körültekintő monetáris politika és a pénzügyi piaci stabilitás szükségességének hangsúlyozása sem jelentett újdonságot a jegybanki üzenetben.

A hozamok a görbe rövid vége által húzva csökkentek a hónapban, a DKJ hozamok 15-30 bázisponttal alacsonyabban, 6,56-6,71 százalékon zártak. A hosszabb hozamok az utolsó héten kacérkodtak a 7 százalékkal, végül néhány bázisponttal alatta zártak. A MAX index 1,61 százalékkal emelkedett, az RMAX index 0,67 százalékot hozott – írja az OTP Alapkezelő.

Hogy teljesítettek a kötvényalapok?

Májusban a pénzpiaci, a rövidkötvény- és a hosszúkötvény-alapok is árfolyam-emelkedéssel zárták a hónapot. A pénzpiaci alapok éves hozamai 10 százalék körülire mérséklődtek, ami az április 3,7 százalékos inflációhoz mérve szép reálhozamot jelent.

A rövidkötvény-alapok árfolyama mérsékelten nőtt, az éves hozamok pedig május végén 10,5 százalék és 13,5 százalék között szóródnak. A legnagyobb befektetési alap kategórián (kötvényalapok) belül mintegy 3500 milliárd forint van hazai rövidkötvény-alapban, így meglehetősen nagy a jelentősége a teljesítményüknek. Most a hosszúkötvény-alapoknál is árfolyam-emelkedést láthattunk. Éves szinten pedig még mindig kiemelkednek a hozamok: 11,8 százalék és 15,3 százalék között szóródnak.

 A kötvényalapok 2024. május 31-i részletes hozamát itt találja.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok