A jegybanki kamatcsökkentés dacára drágul néhány forinthitel

Szenvedhetnek a régi adósok

2012. november 15. A jegybanki kamat folyamatosan esik, de ennek hatására az MNB adatai szerint csak minden ötödik lakossági hitelforint terhe csökkenhet fél éven belül. A régebbi adósságok feltételeinek alakulását áttekintve a kép nem túl derűs. Így nem csoda, hogy a lakossági hiteleknél a jegybank ma már egyértelműen keresleti korlátot lát. (Értsd: a kutya sem akar eladósodni.)

Az Erste Bank mától a régebben felvett forint lakáshiteleknél 0,45 százalékponttal csökkenti a kamatot. Mielőtt azonban ünnepelnénk ezt a lépést, nem árt emlékeztetni: ezzel a bank tulajdonképpen csak a 2012 áprilisában végrehajtott kamatemelést veszi vissza. (A februári egy százalékpontos drágítás tehát maradt.) A kondíciók között persze nem könnyű kiigazodni, a bank ezeket 146 oldalon keresztül sorolja (ez persze a régebbi devizahiteleket is tartalmazza, azoknál azonban most nem bukkantunk változtatásra). A csökkentés azonban nyilvánvalóan mégis jó hír az adósoknak. Nem minden bank ügyfeleinél ilyen viszont a helyzet.

Az AXA Bank december elsejétől és 2013. januárjától is tovább emeli kamatait. A következő hónaptól a saját forrásból nyújtott, évente átárazódó forinthitelekét két teljes százalékponttal növelik. Ugyanennyivel drágulhatnak bizonyos periódusoknál a svájci frank és az euró kölcsönök is. Az új év azonban már „csak” a refinanszírozott ügyleteknél hoz tehernövekedést (ezek amúgy a mostani drágításba is beleestek).

Ebben a hónapban az OTP is közzétett új kondíciós listát, de csak néhány (szerződésmódosítási, átütemezési) díjat emeltek. Olyan módon, hogy megszűntették például a költségmaximumot. (A feltételeket taglaló lista itt is elég terjedelmes, 92 oldalra rúg).
A Raiffeisen több emelés után a hét végére már kamatcsökkentést is végrehajt. A 2010 nyara előtt folyósított hitelekét 0,25-0,64 százalékponttal mérsékli. Ez a forint és deviza kölcsönöket is érinti. A kép sajnos itt sem ilyen szép. Szintén november 17-i hatállyal ugyanis a 2011 vége után felvett forintkölcsönöknél 0,89 százalékponttal növelik az adósok terhét.

A forinthitelek kamatát 2009. júniusa óta nem változtatta a Citibank (amely új kérelmet azóta nem fogad be). A jegybanki alapkamat akkor 9,5 százalék volt. Most viszont 6,25 százalék, ami várhatóan tovább csökken. Az FHB az ötéves kamatperiódusú jelzáloghitele kamatából még októberben engedett fél százalékpontot. Más kölcsönöknél azonban nem változtatott. Sem akkor, sem a novembertől hatályos újabb közzétételénél (ekkor a régebbi kölcsönök közül egyetlen devizakonstrukciónál hajtottak végre 0,2 százalékpontos kamatcsökkentést).

Az MNB szemében már eldölt a nagy kérdés


Ezek után aligha meglepő, hogy azt latolgatva, vajon a bankok igyekeznek kevésbé hitelezni, vagy inkább a magánszemélyek nem akarnak eladósodni, az utóbbi javára billen a mérleg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi stabilitási jelentésében egyértelműen ki is mondja: a vállalati hitelpiaccal szemben a lakossági piacon keresleti tényezők dominálnak.  Az adósok, akik már megégették magukat, az ő rokonaik és ismerőseik érthetően ódzkodnak a hitelfelvételtől. Ez amúgy indokolt óvatosság is, hiszen – mint az MNB megállapítja – bizonytalanok a jövedelmi kilátások, az eladósodottság pedig még mindig túlzott.

A jegybanki kamatcsökkentések hatásával kapcsolatban az MNB megállapítja, hogy a vállalati hitelek mintegy 90 százaléka 3-6 hónapon belül átárazódik. A lakossági hiteleknek azonban csak 40 százaléka forint alapú, és ennek is csak a fele követheti fél éven belül a kamatesést. Ez azt jelenti, hogy hat hónapon belül csak minden ötödik lakossági hitelforint terhe csökkenhet. (Más lenne a helyzet, ha a régebbi hitelesek közül sokan áttértek volna az átlátható árazásra.) Bár az újonnan értékesített hitelek gyakorlatilag teljes mértékben forint alapúak, melynek mintegy fele referenciakamathoz kötött kamatozású (köszönhetően a jelzáloghiteleknél 2012 áprilisában bevezetett átlátható árazásnak) az új kibocsátás nagysága jelenleg alacsony – állapítja meg az MNB.


Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok