Érdemes figyelni az új szabályokra!

SZÉP-kártya: százezrek maradhatnak hoppon januárban

2018. december 13. Változott a jogszabály, így a SZÉP-kártyát kibocsátó bankok közvetlenül a kártyabirtokosokkal állnak kapcsolatban. Jövő januártól (esetenként már az idén) új feltöltést csak azok kaphatnak, akik szerződnek a bankkal. Jelenleg – tudta meg az Azénpénzem.hu – százezrek lehetnek ilyen szempontból veszélyben.

Nem csak a cafeteriát fordítja fenekestül fel 2019-re a kormány. Az igazán kedvezményezettként megmaradt egyetlen elem, a SZÉP-kártya is alapvetően megváltozik.  A már némiképp módosított kormányrendelet lényege: az egyenleg a bankoknál egy speciális pénzforgalmi számlára kerül, a juttatás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt pénzt nem kell visszautalni a munkáltatónak, az a banknál marad, amely ezután meglehetősen vaskos, 3 százalékos díjat (plusz áfát) számíthat fel.

Mindez 2019-ben zökkenőmentesen akkor működhet, ha minden kártyabirtokos szerződik az ő kártyáját kibocsátó bankkal (ez lehet az OTP, a K&H vagy az MKB). A hazai piac egyik legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátója, az OTP Pénztárszolgáltató december elejéig valamennyi kártyabirtokos számára elküldte szerződését – ez mintegy 1,2 millió darabra rúg – levélben vagy e-mailben.
Új kártyát a megváltozott szisztéma alapján már nem a munkáltató adhat. Ezt a K&H-től már november végétől, az MKB-tól 2019. január 2-ától, az OTP-től pedig január 5-étől lehet igényelni. A tájékoztatások szerint a kártyabirtokosoknak három (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) korlátozott rendeltetésű fizetési alszámlával kell rendelkezniük a kibocsátónál.
Mint a bank hangsúlyozta: azok a kártyabirtokosok, akik legkésőbb nem veszik át a szerződésüket, nem kaphatnak új munkáltatói feltöltést kártyájukra. A kellemetlenségek elkerülése érdekében már egy hete elindítottak egy olyan új felületet, ahol a kártyabirtokosok azonnal megtekinthetik és letölthetik szerződésüket. Emellett az OTP közel 400 fiókjában is átvehetik.

Bankonként eltérnek az időpontok


Mint az Azénpénzem.hu megtudta:  az OTP Pénztárszolgáltató adatai szerint a kártyabirtokosok közel egyharmada még nem vette át szerződését. Ez az arány – állították – folyamatosan csökken, számításaink szerint így is százezrekre rúg azoknak a száma, akik januárban esetleg nem juthatnak hozzá béren kívüli juttatásukhoz. Az OTP hangsúlyozta viszont, hogy azoknak is van még lehetőségük a szerződéskötésre, akik valamilyen okból még nem kapták semmit.

Azoknak, akik postán megkapták és átvették a szerződést, nincs egyéb teendőjük. Az e-mailben kapott linkre azonban rá kell kattintani, és csak az adóazonosító jel négy karakterének megadását követően válik elérhetővé az egyedi szerződés. A leveleket nem kell aláírva visszaküldeni, a szerződést ugyanis a Pénztárszolgáltató 15 napon belül automatikusan elfogadottnak tekinti.

Technikai részletnek tűnik, de gyakorlati jelentősége is van, hogy mikor veszi át a bank saját pénztárszolgáltatójától a kártyát. Ez az időpont az, amikortól már csak a pénzintézettel szerződött ügyfelek kaphatnak új feltöltést plasztikjukra. Az OTP-nál 2019. január 5-étől lép életbe az új rend, az MKB január 2-ától lép.

Sajátos gyakorlatot valósított meg a K&H Bank. Ők a SZÉP-Kártya kibocsátását már az idén, 2018. november 30-ával vették át. Ez a bank is jelezte, hogy a munkavállalóknak szerződést kellett kötniük vele. Úgy tekintik azonban, hogy már mindenki rendelkezik megállapodással, ha kifejezetten nem nyilatkozott arról, hogy nem kíván szerződést kötni.
 

A cafeteria jelenlegi és várható szabályait, adókulcsait itt nézheti meg

Azt itt nézheti meg, hogy mennyit buktak 2018-ban a SZÉP-kártyások

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok