A pertársaságokat jobb kerülni!

Szorul a bankok nyakán a hurok

2012. szeptember 26. Mint arról beszámoltunk, a Kúria feladta a leckét. Egyelőre mindenki kapkodja a fejét. Az elemzésnek komoly nyomatékot ad, hogy a legmagasabb bírói fórum jegyzi. A részletes anyagból az azért világos, hogy nem lehet egységesen kezelni a devizahitelesek ügyét.

A nem a devizahitelesek ügyét felkaroló jogászok portálunknak már korábban hangsúlyozták: ősszel igen jelentős fejleményekre lehet számítani az adósok gondjaival kapcsolatban. Többen is említették, hogy a Kúriának előbb-utóbb előre kell lépnie az ügyben. Mindenki októberre várt valamilyen iránymutató döntést.  A mostani fejlemények azonban meglepetést okoztak. Akad, aki úgy értelmezi, a legmagasabb bírói fórum mintegy segélykiáltást tett közzé: valaki csináljon végre valamit, mert a végén tényleg nekünk kell döntenünk! A módszer és az eljárás önmagában is jelzi, hogy a várható (mert azért valamikor csak lesz jogegységi határozat is) döntés legalábbis részben nem a bankok szájíze szerint születhet majd meg. Ezt talán némiképp elővetítette a fonyódi bíróság ítélete, de különösen az, hogy már közjegyző is akadt, aki „fellázadt”.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a bankok nem tárgyalhatnak a jövőben magas lóról. Újabb idézet: „A tisztességtelenség fogalmi elemei (egyoldalúság, indokolatlanság) körében – a fogyasztóval szerződő fél érdemi védekezése hiányában - elegendő a feltétellel nyilvánvalóan összefüggő rendelkezéseket megvizsgálni, nem szükséges a rejtett összefüggéseket feltárni.” A fonyódi bírósági döntés, sőt a közjegyzői határozat is úgy született, hogy a finanszírozók nem tartották szükségesnek a tárgyalást.
Előbb-utóbb nyilván többen is megpróbálják majd értelmezni a kúriai anyagot. Esetleg a témában szájzárat kapott Bankszövetség is megszólal. A Kúria elemzését áttekintve az azonban azért látszik, hogy a devizahitelesek ügyét nem lehet egységesen kezelni. Óvnánk tehát mindenkit attól, hogy most felbuzdulva valamilyen pertársasághoz csatlakozzon. (Amelyeknél amúgy már a beszálláshoz is pénzt kérnek.) Eltérő lehet ugyanis a bírói döntés attól függően, hogy mikor kötötték a szerződést, és pontosan mit tartalmaz. Például a 2010 végén hozott kormányrendeletben leírt módosítási feltételeket „nincs mód vizsgálni”. A bankok ezeket nem kötelesek az általános szerződési feltételek körében feltüntetni. Ha azonban mégis megteszik, akkor azoknál semmilyen változtatást nem tehetnek. Ellenkező esetben megtévesztik az ügyfelet. (A hitelkihelyezési rohamban ezen a téren is eltérő szerződések születhettek.)

A Magatartási Kódex nem jogszabály


Egyértelművé tették viszont, hogy a bankoknak nem elegendő a Magatartási Kódexre hivatkozniuk, mivel az nem jogszabály. A Kúria felemlegeti az Invitel-ügyben hozott európai döntést is. Ez az a döntés, amelyre a kereseteit Léhmann György siófoki ügyvéd alapozta, akiről portálunknak néhány banknál bizalmasan csak annyit mondtak, hogy „nevetséges”. Mostanra alighanem kénytelenek másként gondolkodni. Amint az is kiderült, hogy a Kúria korábbi döntéséből is mi vontuk le a jó következtetést.

A részletes anyagból egyébként kitűnik, hogy a legmagasabb bírói fórum álláspontja szerint tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét kikötni olyan körülmények megváltozására hivatkozva, amelynek bekövetkeztét vagy mértékét a bank képes egyoldalúan meghatározni, vagy amely semmilyen okszerű kapcsolatban nem áll a kamat, költség, díj mértékével. Példaként említik a tulajdonosi hozamelvárás változását, de mi tudunk olyan szerződésről, amiben (sarkítottan fogalmazva) a takarítási költségek emelkedése is okot adott a drágításra.

Álmatlan éjszakákat leginkább az okozhat a bankoknak (ha egyáltalán lehet rangsorolni a különböző megállapításokat), hogy leírják: vitatott, hogy a fogyasztóra a körülmények megváltozásakor mindig és teljesen át lehet-e hárítani az ezzel járó többletterheket. Ez pedig akár az árfolyamokra is vonatkozhat, bár ezt a kifejezést kínosan kerülik. Persze a 22 oldalas részletes anyag még sok más érdekességet is tartalmaz, amiről a közeljövőben biztosan sok szó esik még.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok