Teljesen átrendeződhet a következő évben a cafeteria

Teljesen átrendeződhet a cafeteria

2011. október 17. Alapjaiban változtathatja meg a béren kívüli juttatások (cafeteria) összetételét a parlament előtt levő törvényjavaslat - állítják a területtel foglalkozó szakemberek. A szegényebbek rosszul járnak, a legtehetősebbek pedig korlátba ütközhetnek.

Igazán azok veszíthetnek a béren kívüli juttatások új szabályain, akiknek az étkezési utalványok eddig a napi megélhetést segítették. Valószínűleg éppen ezért maradhatott meg csökkentett értékben ez a juttatási forma.

Amúgy a legtehetősebbek is bukhatnak az új szabályokkal. Cafeteria keretében ugyanis a munkáltató legfeljebb 500 ezer forintot adhat kedvezményes adózással. Eddig nem volt ilyen korlát, így elvben akár 1,5 millió forint is kimehetett ezen a címen. Átlagosan azonban, egy idei felmérés szerint, a munkavállalók évi 277 ezer forintot kaptak béren kívüli juttatásként. Az összeg pedig évről-évre esett.

Valószínűnek tűnik, hogy a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) önmagában is átrendezheti a cafeteria elemek mezőnyét. A középosztály valószínűleg - mint az a kormányzat szándékának is megfelel - például wellness hotelekre költhet. Erre elég jó lehetőség lesz, hiszen a SZÉP-re önmagában akár 450 ezer forint kérhető.

A SZÉP keretében egyébként a munkáltató havonta 12,5 ezer forintot adhat meleg étkezésre. Tény azonban, hogy vidéken számos helyen - legalábbis eddig - nem sokat lehetett kezdeni az ilyen hozzájárulással (nem akadt elfogadóhely, és a spórolás miatt erre igény sem igazán). A kártyával - elvileg - ott lehet majd fizetni, ahol hivatalosan eddig is elfogadták a meleg étkezési utalványt. A minisztérium szakértői úgy fogalmaztak, hogy az élőmunka-igényes ágazatok előnyben részesítésére szolgál a SZÉP kártya (értsd: turizmus, vendéglátás). Ismerve azonban a magyarok találékonyságát, nem valószínű, hogy gondot okozna, ha egy számlán el kell különíteni a szálláshely és az étkezés - a kártyán lévő összegnek megfelelő - értékét. De azon sem csodálkoznánk, ha a melegétel-juttatás hideg ital formájában hasznosulna.

 

Cafeteria tervezett változtatások

 JelenlegJavaslatbanMegjegyzés
Hideg étkezésAkár 18 ezer Ft/hóMax. 5 ezer Ft/hóA több kibocsátót egy állam által kijelölt váltja
Meleg étkezésAkár 18 ezer Ft/hóMax. 12,5 ezer Ft/hóUtalvány helyett a SZÉP kártyával költhető
Internet5 eFt/hó-A kormány szerint már nem indokolt
SZÉP kerete300 e Ft/év500 e Ft/évEbben: étkezés 150, szálláshely 225, szabadidő 75 ezer Ft/év
A mostani utalványok 2012. október 1-ig használhatók fel

Nagy kérdés közben, hogy mi lesz az önkéntes pénztárakkal. Akad, aki úgy véli, az új rend növelheti az egészség-, de tovább csökkentheti a nyugdíjkasszák kedveltségét (utóbbiba évről évre egyre kevesebb jut a cafeteria keretéből). Mint valaki felhívta a figyelmünket, az is sokatmondó, hogy a javaslat indoklásában egyáltalán nem ejtenek szót a pénztárakról. Miközben rögzítik: a lehetőségek közül kikerül az internet, de változatlan szabályok szerint biztosítható az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása.

Az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárak, valamint a foglalkoztatói nyugdíj kedvezményei egyébként megmaradnak (nincs pont, ami ezeket kivenné). Előbbire a minimálbér 30, utóbbi kettőre pedig 50 százaléka erejéig adhat pénzt kedvezményesen a munkáltató. Abban az esetben tehát, ha a minimálbért a tervek szerint jelentősen megemelik, akkor az önkéntes pénztárakba is a korábbinál jelentősebb összegek áramolhatnának.

A feltételes mód azonban indokolt, hiszen ha végigszámoljuk, mi is a legvalószínűbb választás, mire az öngondoskodás hosszabb távú formáira kerülne a sor, elfogy a pénz.

Az egészségpénztárakból a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadás értékhatára 2011-ben személyenként a minimálbérnek megfelelő összeg, azaz 78 ezer forint. A javaslatban a SZÉP-pel a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló legfeljebb 75 ezer forint támogatás vehető igénybe. Miközben a minimálbér a tervek szerint 92 ezer forint is lehet. Ebből egyébként gyanítható, hogy a tárca az egészségpénztárak és a SZÉP "összefésülésével" a kasszákból eddig erre lehetővé tett kiadás keretének csökkentésére is törekedhetett. Ha nem így lesz (a pénztári költéseket külön szabályozzák), akkor azonban végre ismét nőhet az egészségmegőrzés szempontjából is fontos sport jelentősége.