Tovább drágult a karaj és a comb

2016. szeptember 8. A fogyasztói árak augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – tette közzé a statisztikai hivatal (KSH). A nemzetgazdasági tárca (NGM) a kedvező folyamatot például a sertéshús 22 százalékpontos áfacsökkentésének tudja be. Megnéztük az egyedi árakat.

A fogyasztói árak az idén augusztusban 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál, az élelmiszerekért azonban 0,6 százalékkal többet kellett fizetni – derül ki a KSH frissen közzétett adataiból. (A nyugdíjasok 0,2 százalékos drágulást élhettek meg). Megnéztük a különböző termékek átlagárát, és az egyik legnagyobb árcsökkenés a benzinnél volt. A 95-ös ólommentes üzemanyag ára mintegy 13 százalékkal esett. A krumpli ugyanekkor közel 20, a cukor 32,5 százalékkal lett drágább.
Az év első nyolc hónapjában a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.
Igazán érdekes azonban az előző hónapokhoz mért változás. Miközben az NGM kiadott közleményében örömmel tudatta, hogy a kedvező inflációs folyamat például a sertéshús 22 százalékpontos áfacsökkentésének köszönhető, május óta a sertéscomb és a karaj ára is rendre emelkedett. Egy kiló combért augusztusban átlagosan már 110 forinttal többet fizettek a vásárlók a májusinál. Ugyanez a karajnál 70 forintos plusz. Az átlagár (amit bárki összehasonlíthat azzal, amiért ő tudja megvenni) a KSH adatai szerint a rövidkaraj esetében 1410, a combnál 1150 forintra rúgott.

A fogyasztói árak egyébként  a hivatalos számok szerint egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ami – mint a KSH is jelezte – meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) közel öt százalékos árcsökkenésének a következménye. Az előbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt. A sertéshús 2,7, a cukor 2,4, a sajt 0,8 százalékkal drágult.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok