400 milliárd forintot szednek be

Újabb adóemelésről döntött a kormány

2024. július 8. Védelmi hozzájárulásnak nevezte el azokat a különadókat a kormány, amiket még pluszban beszedne, miután jelentősen megreccsent az idei költségvetés. Megemelik a tranzakciós illetéket, és illetéket szednének be a bankoktól a devizaváltás után. Összesen 400 milliárd forint többletbevételre számítanak.

A kormány úgy döntött, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extra profitra tett szert – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai rendkívüli Kormányinfón. 

Ez a védelmi alapba kerül. Védelmi hozzájárulást kell fizetni a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek. A kormány korábban lehetővé tette, hogy azok a bankok, amelyek növelik az állampapír-állományukat, kevesebb bankadót fizessenek, azonban Gulyás szerint többen kijátszották a szabályozást, ezért amelyik nem növelte az állományt, annak a teljes adót meg kell fizetnie. Így a bankadó mértéke összességében idén nem változik.

Nő a tranzakciós illeték

Augusztus 1-jétől megemeli a kormány a tranzakciós illeték mértékét, és a bankok devizaműveleteire átváltási illetéket vetnek ki. Az átutalásokra kivetett 0,3 százalékos, legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illeték 0,45 százalékra, legfeljebb 20 ezer forintra nő. A készpénzfelvét esetén alkalmazott 0,6 százalékos tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik. De megmarad az, hogy 150 ezer forintig mindenki díjmentesen tud készpénzt felvenni.

A devizaváltási ügyletek esetén bevezetendő illeték 0,45 százalék, legfeljebb 20 ezer forint lesz. Gulyás hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a bankok ne hárítsák át ezeket az ügyfelekre, 2024-ben díjstopot vezetnek be a számlavezetésre és a kártyahasználatra.

Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofit adót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik, annak mértéke idén változatlan marad. Az intézkedésektől 400 milliárd forint bevételt vár a kormány. A rendeletek már a héten megjelennek.

Bár Gulyás védelmi hozzájárulásról beszélt, valójában bajban van a költségvetés, és kiigazító intézkedésekről, magyarul adóemelésről van szó.

A hírre az OTP és a MOL árfolyama is gyengült. Az OTP részvények ára cikkünk írásakor, 16.10 perckor 17565 forinton állt a Budapesti Értéktőzsdén, ami 2,25 százalékos gyengülés, a MOL részvényeké 2872 forinton állt, ami 2,11 százalékos gyengülés.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok