A tranzakciós illeték, a különadó tovább ronthat a helyzeten

Újabb banki fiókzárási hullám

2012. november 26. FRISSÍTETT! Rövidesen kevesebb fiókot használhatnak a Citibank és a Volksbank ügyfelei. Korábban például a K&H és a Sopronbank is bezárt egységeket. A piacon további hasonló lépésekre másutt is számítanak. A bankszámlával rendelkezők így könnyen azt tapasztalhatják majd, hogy nem csak sokkal drágábban, de kevesebb helyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

A Citibank békéscsabai, csepeli, szombathelyi és újpesti fiókjait már nem használhatják a következő hónapban az ügyfelek. A pénzintézet ugyanis ezeket bezárja. A Volksbank december elején fiókokat és kirendeltségeket von össze. Praktikusan ez 11 egység megszüntetését jelenti. Az ügyfeleket egyszerűen egy másik fiókhoz sorolják át. Az érintettek természetesen másik egységet is választhatnak, ám ebben az esetben az ezzel kapcsolatos szándékukat külön be kell jelenteniük. Ezt viszont legalább bármelyik Volksbank fiókban megtehetik. Ugyancsak 11 fiókot zárt be a CIB. A banknál hangsúlyozták: hálózatuk méretéhez viszonyítva ez csak némi racionalizációt jelent. Az érintett ügyfelek ráadásul a településeken található bármely bankautomatát extra költség nélkül vehetik igénybe. A Budapest Bank (BB) és az Erste is nemrégiben átköltöztette egy-egy fiókját. Az Ersténél ez a nyitvatartási idő szűkülésével is járt. A bank ügyfelei azonban (kivéve persze, a bezárt fiókot használókat) összességében örülhetnek.

További leépítésekre is számítanak a stektorban dolgozók


A saját és az idegen automaták használata között az eddigi információk alapján 2013-ban csökken a különbség. Míg ugyanis a saját ATM igénybevétele átlagosan 16-43,5 százalékkal drágul (jövedelem és a kivett összegtől függően), a más pénzintézet berendezését használók számára 10-24 százalékos a díjemelés. A különbség persze így sem csekély, de esetenként akár jelentősen is csökkenhetett. Ezzel együtt azt tanácsoljuk, hogy bankváltás előtt mindenki tekintse át azt is, hogy milyen a kiszemelt hitelintézet fiók- és ATM-hálózata.
A Takarékbankkal kötött megállapodásnak köszönhetőn ugyanis több mint 800 ATM-et használhatnak már kedvező díjjal, vagyis sajátként (ATM-keresőnk már tartalmazza ezt, valamint az eddig lezajlott változásokat). A CIB megszüntetett egységeinél is ez a helyzet, ugyanazokkal a kondíciókkal használják tehát az érintettek a más bankok bankautomatáit, mint a CIB-ét. A fiók hiánya azért bosszantó lehet.

Idén már korábban is végigsöpört egy fiókbezárási hullám. Az Este az év elején 41 egységétől szabadult meg. A K&H a korábbi öt után szeptember végén további hat fiókját számolta fel. A Sopronbank még a nyáron héttel szűkítette hálózatát. A bankszektorban azonban azt rebesgetik, hogy a Citi és a Volksbank után több pénzintézetnél is számítani lehet hasonló intézkedésekre. Az MKB hálózatában dolgozók sem nyugodtak. Portálunk érdeklődésére viszont ennél a banknál határozottan állították: jelenleg nem tartják indokoltnak a nyári bezárások (ekkor a hálózat 88 tagról 80-ra csökkent) kiterjesztését további bankfiókokra. A Raiffeisen vezérigazgatója viszont a FriedlNews kelet-közép-európai hírportálnak nyilatkozva egyenesen arra tett célzást, hogy a pénzintézet elhagyhatja a magyar piacot.

Cseppet sem lenne meglepő, ha a tranzakciós illeték bevezetése (amelynek nagyobb részét a bankok egyelőre magukra vállalják, de az ügyfelek többsége még így is megérzi a változást – ez 2013-as számlaválasztónkban már kalkulálható) és a bankadó fenntartása újabb fiókok bezárásához vezetne. A bankszámlával rendelkezők így könnyen azt tapasztalhatják majd, hogy nem csak sokkal drágábban, de kevesebb helyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Sokan vélik úgy, hogy ha az elérhetőségek nem is csökkennek, a bankok a fejlesztéseken kénytelenek spórolni. Már most látszik, hogy azért akadnak kivételek. A Gránit ennek a hónapnak a közepén a WestEndben nyitott ügyfélközpontot. Ilyent nyár óta 12 vidéki városban és egy fővárosi címen is létrehoztak. Ezekben azonban készpénz ki- és befizetés nem lehetséges. A MagNet számlavezető rendszerét „tatarozza”, ami ígéretük szerint javítja az ügyfélkiszolgálást (december elején ezért két bankszünnapot tartanak).

Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok