Újabb csúcson a lakbér

2024. április 15. Márciusban az országos albérletárak 11,7 százalékkal, a fővárosiak pedig 12,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2023 márciusában. Februárhoz képest is drágább lett a lakásbérlés – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexből.

Emelkedést hozott a márciusi az albérletpiacon. Országos átlagban 0,8 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a havi bérleti díjak februárhoz képest a legfrissebb KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékos drágulás látható.

Míg országosan lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra, Budapesten 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult - kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Elmondta azt is, hogy az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátainak köszönhető. A szakértő szerint ugyanis a bérleti díjak növekedése nem az inflációval, hanem sokkal inkább a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot. Részben ennek is köszönhető, hogy a fővárosban és Debrecenben lélektani határt törtek át az átlagos albérletárak.

A reállakbérindex országosan 23 százalékkal, a fővárosban 19 százalékkal volt magasabb 2024 márciusában a 2015. évi bázisnál. A fővárosi index emelkedett az előző hónaphoz képest, az országos viszont nem változott.
 

Mekkora a bérleti díj?

A fővárosban már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ennél jóval olcsóbban érhetők el, mert ezeknek a bérleti díja alacsonyabb, átlagosan 185 ezer forint.

Az áprilisi kínálat alapján továbbra is nagyon jelentős különbségek láthatóak. Az V. kerület a legdrágább, ahol 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg.

A vármegyeszékhelyek piacait nézve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: ebben a városban az átlagos lakbér áttörte a 200 ezres lélektani határt jelentő szintet, április közepén 220 ezer forint volt az átlag. Ezt követően Győr, Székesfehérvár és Veszprém következik a sorban 176-180 ezer forinttal. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90-100 ezer forintos bérleti díjjal.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok