A hűségakciók, extra jóváírások bármikor visszavonhatók

Újra plafonon a hitelkártyák költsége

2012. október 8. Hiába csökken a kamatszint, a hitelkártyák az utóbbi hónapokban még drágultak is. Több esetben a plasztikpénz ára teljesen vagy majdnem eléri az új költségplafont. A díjaknál is akad durva emelés.

Az „elkártyázott” összeg az idei második negyedévben az első negyedévihez képest igencsak megugrott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Míg ugyanis az első három hónap alatt az új folyósítású kártyahitel 21,6 milliárd forintra rúgott, április elsejétől június végéig 35,5 milliárdot vettek igénybe az ügyfelek. Ez pedig közel 65 százalékos növekedés. Összesen egyébként majdnem 225 milliárd forint a kártyaadósság. A hitelkártyák népszerűségét növelhette, hogy áprilisban életbe lépett az új szabályozás, ami a plasztikpénz teljes költségét (THM) a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékében korlátozta. Az alapkamat a rendelkezés hatályba lépése óta fél százalékponttal, a pénzpiaci kamatok mintegy 0,7 százalékponttal csökkentek, a hitelkártyáknál viszont a THM esetenként még emelkedett is (a hitelkártyák költségeiről itt tájékozódhat).

A K&H-nál valamivel olcsóbbá vált a pénzköltés, de a legnagyobb változás, hogy a minimum fizetendő mértéket megfelezték. A 10 százalék helyett tehát már itt is beérik(mint a többi banknál)  öt százaléknyi törlesztéssel.
A jelenlegi feltételek alapján a THM elérheti az új (tehát a jegybanki kamatcsökkentések utáni) plafont a Raiffeisen Standard hitelkártyájánál, de a Citi Life esetében is csak egytizednyit maradhat el ettől a költség. Még egy kamatcsökkentés, és mindkét banknak lépnie kell, hogy megfeleljen az előírásoknak.  A Citibanknál egyébként látható, hogy figyeltek erre: a legmagasabb hiteldíjat 45,9 százalékról csökkentették 45,2-re. Az alsó értéknél viszont egyúttal 44,3 százalékról 44,7 százalékra emelkedett a teher. A Raiffeisennél – legalábbis eddig – éppen ellenkező irányú változás zajlott. A jó adósoknak olcsóbb, a többieknek pedig drágább lett a plasztikpénz.

A kártyák díja és egyéb költségei terén eddig csak csekély változásokat tapasztaltunk. A jövő héttől azonban az UniCredit 17-18 százalékkal emeli meg a hitelplasztikok éves díját és a készpénzfelvételnél felszámított minimális összeget is.

Jövedelmező vásárlások, pontok és forintok

A Hitelkártyák menüpontban (olvasóink kérésére) már a vásárlási kedvezményekről is lehet tájékozódni!
Nem mindegy persze, hogy milyen hitelkártyája van valakinek. A plasztikpénz költsége ugyanis helyenként a vásárlásokhoz kapott kedvezmények révén csökkenthető. Nem árt azonban résen lenni, ezek a lehetőségek ugyanis meg is szüntethetők.  Például az OTP az idén év végén eltörli a Multipont MasterCard hitelkártyák pontgyűjtő és pontbeváltó funkcióját. A kártyákkal összegyűjtött pontok beváltására 2012. december 30-án éjfélig van lehetőség. Az UniCreditnél csak ennek a hónapnak a végéig írnak a vásárlások után jóvá maximum nyolcezer forintot.

 Az OTP AmEx kártyájánál marad viszont az egy százalékos vásárlási visszatérítés. Ez a blue jelzésű plasztiknál maximum évi 30 ezer forint lehet. Fegyelmezett költés mellett (tehát amikor sikerül elkerülni a kamatfizetést) egy évben körülbelül 630 ezer forint költésnél ingyenes a plasztik. A Raiffeisennél ez már 300 ezer forintos vásárlással elérhető. Itt ugyanis két százalékot írnak jóvá. Ráadásul a kártyás költést ötezer forinttal is „honorálják”. A Puma vásárlásoknál még különleges kedvezmény is elérhető, de ez az akció csak november végéig tart. A Raiffeisen a betéti és a hitelkártya funkciót egyesítette, az Ersténél pedig a SuperShop hűségkártyát „olvasztották” be. A hitelkártya száz forintonként ad kettő pontot, de még egyéb lehetőségek is vannak.

Hitelkártyás vásárlási kedvezmények terén a Citibank vezet. A plasztikot használó 1-3 százalékos kedvezményt kaphat a normál vásárlásoknál, de a Citi partnereinél akár 15 százalék is elérhető. Igazi hűségakcióról van szó, hiszen így „Citi-forintokat” lehet szerezni, amelyeket csak a partnereknél lehet felhasználni.
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok