Egy módosítóval a zálogkölcsön díját is korlátozták

Utolsó órás változások

2011. november 8. A parlament tegnap este tíz után jelentős módosításokat fogadott el a végtörlesztéssel és a hiteldíj szabályozással kapcsolatban is. A hitelkorlát a zálogházi kölcsönre is vonatkozik, és nyaraló után is lehet végtörleszteni.

Meglepő módon az MSZP indítványát is jóváhagyták tegnap feste fél tizenegykor a parlamentben. Így a lakáslízing mellett (ami a kormány javaslata volt) a nyaralókra felvett kölcsönöknél is törleszthetnek fix árfolyamon a devizahitelesek.

A hiteleknél új kamatkorlátok lépnek be. Magánszemélyeknél a felszámított kamat nem lehet magasabb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékénél (ez jelenleg 30 százalékos kamatot jelent). A pénzügyi intézmények fő szabályként ennyi teljes hiteldíjat (THM) kérhetnek majd el. A magasabb kockázatú kölcsönöknél (ide tartoznak a hitelkártyák, áruhitelek, fizetési számlához, szolgáltatásokhoz kapcsolódó hitelek) a „felár" 39 százalékpont lehet. Ez most maximum 45 százalékos THM-et jelent. (A hitelkártyáknál, a személyi kölcsönöknél és a gyorskölcsönöknél ennél jóval magasabb mutatók is akadnak.)

A korlátozást egy utolsó pillanatban benyújtott módosítóval kiterjesztették a záloghitelekre is. Ennél csak az a probléma, hogy a zálogházaknak nem tették kötelezővé a THM alkalmazását. Ezek az intézmények jelenleg elég nehezen áttekinthető feltételekkel kölcsönöznek. Már csak a tevékenység jellegéből adódóan is. Nem ritka ugyanis, hogy a zálogtárgyért a pénzt napokra adják. Például a BÁV nem is számít fel kamatot annak, aki két héten belül kiváltja a zálogtárgyát. A zálogházak amúgy 22-28 százalékos kamatot (találtunk azonban havi 3 százalékot kérőt is) számítanak fel, amit elég szélesen szóródó, átlagosan öt százalékos kezelési költséggel növelnek. Ehhez még ilyen-olyan címen további fizetendők is jöhetnek.

Szakértők szerint éppen ezért a most sebtében végrehajtott korlátozást követően (mint azt már lassan megszokjuk) újabb előírásokra lehet szükség. Ez azonban könnyen azoknak a kárára mehet, akik csupán a zálogtól remélhetnek pénzt.

A parlament valamennyire rendezte viszont, miként szabadulhatnak az ügyfelek a most elfogadott szabályozásnak nem megfelelő kölcsönöktől. Az eredetileg meglehetősen elnagyolt kitételt kiegészítették azzal, hogy hitelkártya szerződés módosítási, újrakötési kérelmét a hitelezők nem utasíthatják el. Az új szabályoknak nem megfelelő kölcsön pedig más bank hitelével is kiváltható lesz. Az előtörlesztésért ebben az esetben sem számítható fel díj. Gondoskodtak tehát arról, hogy jövőre is legyen hitelkiváltási hullám. Ebből viszont a végtörlesztéshez hasonlóan kizárták az ügynököket. Nekik ugyanis az indoklás szerint főként az új hitelek kihelyezésében van szerepük.

A jelzáloghitelezésben előírt referencia kamatokon (lásd korábbi cikkünk) nem változtattak a jogalkotók. A jövőben tehát csak a pénz-, és állampapír piaci mutatókat lehet majd használni. A jegybanki alapkamathoz kötött konstrukciókra újrakötés vagy újabb kiváltás várhat.