Itt vannak a friss GDP-adatok

Valami beindult a magyar gazdaságban

2024. április 30. A nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal nőtt 2024. I. negyedévében a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. Negyedéves alapon 0,8 százalék volt a növekedés – adta hírül a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon tette közzé ma a bruttó hazai termék (GDP) adatait. Közleményükben azt írják, hogy a KSH ezzel a gyorsabban elérhető, de mégis megbízható GDP-adatok iránti felhasználói igényekre reagál. A Hivatal stratégiai célja a piacra kerülési idők csökkentése, ezáltal a felhasználói elégedettség növelése. Mostantól T+30 napra közli a hivatal a GDP-adatokat.

A bruttó hazai termék (GDP) a szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 2024 első negyedévében az előző negyedévihez képest 0,8 százalékkal nőtt, míg a nyers adatok alapján 2023 első negyedévéhez viszonyítva 1,1 százalékkal bővült, a naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 1,7 százalékkal.
A KSH szerint a gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járultak hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése.

Sok a bizonytalanság

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint 2024 első negyedévében újra erőre kapott a tavalyi év végén megakadt kilábalási folyamat. Előretekintve, a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a célsávban vagy a körül ingadozó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. Kérdés, hogy a hazai háztartások fogyasztása milyen mértékben marad az országhatáron belül, illetve mennyiben oldódik az elmúlt másfél jóléti veszteségei miatt felerősödő óvatossági motívum.

A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. E tekintetben fontos szerep hárulhat a bizonytalan sorsú uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság egyelőre hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását. A második félévre prognosztizált fellendülés meghatározó lesz a hazai gazdaság szempontjából is. Az év egészére nézve továbbra is 2 százalékos növekedést várunk – írja az elemző.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok