Vigyázz, ha külföldről rendelsz ajándékot!

2012. október 14. Egyre többen rendelnek a határon túlról, az év végi ünnepek előtt pedig ez a tendencia jelentősen felerősödik – állítja tapasztalatai alapján az adóhivatal (NAV). Nem árt azonban ismerni a behozatali szabályokat, az idén már 348 feljelentést tettek.

Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adót kell fizetni. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtása is követelhető – figyelmezteti a hatóság a külföldről rendelőket. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően (gyors)postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell, ezt azonban rendszerint a (gyors)postai szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Gond akkor lehet, ha ez még sem történik meg. Nem számít azonban, megfizette-e valaki az adót, ha tiltott dolgokat hozat be. Ilyenek például a hamis termékek, gyógyszerek, védett növények (és persze a kábítószer). A NAV Repülőtéri Főigazgatósága 2012-ben már 348 alkalommal tett feljelentést tiltott behozatallal kapcsolatban. Mint arról korábban írtunk, az új csodafogyasztót, a Hoodiát a kínai honlapokról rendelőket figyelmeztette a vámhatóság: bűncselekményt követnek el.

Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok