A csok kétharmadát vitték el kevesek

Visszaesett a hitelkiváltás

Fotó: Azénpénzem
2018. április 17. Még elég sokan „ülnek” régebbi, a mostaninál rosszabb feltételekkel törleszthető lakáshitelekben. Úgy tűnik, akadhatnak közülük, akik hiába is próbálnának váltani. Azt, hogy ez elég általános jelenség lehet, jól mutatják a KSH frissen kiadott adatai is.

Több olvasónk is jelezte, hogy lakáshitele feltételei a mostanában a – például a mi honlapunkon is – ismertetetteknél jóval rosszabbak. Tapasztalataink szerint éppen a legkedvezőtlenebb hitelt „cipelők” számára nehéz kiutat találni.  Mint arról korábban részletesen írtunk, a minősített fogyasztóbarát lakáshitel még az átlagadósok számára sem mindig elérhető. A magának új bankot kereső adós beleütközhet a hitelfékbe, de – ahogy többször láttuk – akkor is lehet gond, ha ilyesmiről egyáltalán nincs szó.

Úgy érzékeltük, hogy változatlanul igaz (a hitelkiváltási trükkökről és buktatókról több évvel ezelőtt közöltünk egy tanulságos összeállítást), hogy a minimálbér körüli jövedelem nem túl vonzó a bankok számára. Nézik az ingatlan elhelyezkedését is (ha azt gondolják, hogy nem elég piacképes a lakás vagy a ház, máris elzárkózást érzékel az új bankot kereső adós). Az aktív mellett probléma a passzív hitelinformációs státusz (90 napon túli törlesztési hátralék még akkor is, ha időközben rendezték) is, de időnként nem zárjuk ki, hogy már az gyanús a hitelintézeteknek, ha valaki váltáson gondolkodik. Mintha azt gondolnák, hogy biztos valami kekecről van szó, akit jobb házon kívül tartani. Persze mindebből nem csinálnak gondot, ha kellően magas az igazolt havi jövedelem.

Úgy véljük, azt hogy nem elszigetelt szórványos esetekről lehet szó, alátámaszthatja a KSH 2017-es lakáshitelezésről szóló kiadványa (a teljes jelentést itt nézheti meg). Ebből ugyanis kiderült, hogy miközben szabályosan száguldott tavaly a lakáshitelezés, a hitelkiváltások száma az előző évihez képest a negyedével csökkent. Nemcsak a mennyiség, hanem az összeg is zuhant. A 2016. évi 5,0 millió forinthoz képest 2017-ben átlagosan 4,4 millió forint jutott egy ügyfélre.


Lakáshitelezés adatok
Megnevezés2017.Változás (%)*
Engedélyezett hitelek száma (ezer db)95,617,8
Engedélyezett hitelek összege (mrd Ft)642,434,6
Átlagos lakáshitel (millió Ft)6,714,3
Átlagos futamidő (év)14,82,1
*az előző évhez képest
Forrás: KSH adatok alapján Azénpénzem.hu számítás

Persze, abban is lehet valami, amit az egyik bankár mondott az Azénpénzem.hu ezzel kapcsolatos kérdésére: „miért nem ébredtek fel korábban?” Tény, hogy 2016 első félévében értékben és darabszámban is 62 százalékkal megemelkedett a hitelkiváltás az előző év azonos időszakához képest. Arra egyébként, hogy a hitelkiváltás miért nem még sikeresebb, az is lehet az oka – mint arról több olvasónktól is értesültünk –, hogy a nagyon jó (magas jövedelmű, alacsony hitelhányaddal és kurrens ingatlannal rendelkező) adósoknak a bankok hajlandóak házon belül is jobb feltételeket ajánlani. Ilyen magatartásról az elszámolást követően, de később is hallottunk. Mára viszont mintha eltűnt volna ez a jelenség.

Ömlik az otthonteremtési pénz a tehetősebbeknek


Ahogy olcsóbb hitelt is elsősorban azok kaphatnak, akik talán nem is annyira szorulnak kölcsönre, az otthonteremtési támogatás, a csok is alighanem a tehetősebbek zsebébe zúdul. A KSH adatai alátámasztani látszanak a korábbi (még a végleges információk nélkül készített) cikkünkben leírtakat. Mint most a KSH tudatta: 2017 végére az előző évihez képest a csok folyósítások száma kétötöddel, összegük majdnem 50 százalékkal nőtt.

A támogatások 58 százalékát használt, 40 százalékát pedig új lakásokra vették igénybe. A folyósított összegek megoszlását tekintve viszont az arány eltolódott a nagyobb értékű újlakás-támogatások felé: a teljes összeg 35 százalékát fordították használt, 65 százalékát pedig új lakásra. Az egy folyósításra jutó átlagos összeg használt lakás vásárlása esetén 1,4, új lakás építésekor 3,0, új lakás vásárlásakor pedig 6,2 millió forint volt. Ezekből az adatokból pedig nem nehéz kiszámolni, hogy néhány ezren (az újlakásosok száma összesen nem érte el a 12 ezret) vittek el igazán nagyösszegű támogatást.

Nézze meg karikatúránkat is!

A lakáshitelek feltételeinek itt nézhet utána

A KSH teljes 2017-es lakáshitelezési jelentését itt nézheti meg

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok