Mi lesz itt, ha teljessé válik a forgalmazás?

Viszik az eurókötvényt, mint a cukrot

2012. november 22. Már az első két napon jókora volt az érdeklődés a Prémium euró állampapír iránt. Az OTP-nél több millió eurót jegyeztek le. Amennyiben ilyen kelendő marad a kötvény, akkor az állam alighanem csökkenti a ma még 5,1 százalékos kamatot.

A kincstárnál csak péntektől, de két piaci szereplőnél már keddtől, egynél pedig tegnaptól lehet vásárolni a Prémium euró államkötvény. Az előzetes várakozásaiknak megfelelően élénk érdeklődésről számoltak be portálunknak az OTP-nél. Mint megtudtuk: a legnagyobb magyar banknál már az első két napon több millió euró értékben jegyeztek a kötvényből. Az új államkötvény sikere aligha meglepő, ha belegondolunk: a kormány által a befektetőknek kínált hozam meghaladja még azt a szintet is, ami az év eleji viharos időszakban a legjobb banki ajánlat volt. Mostanra pedig alaposan megzuhantak a devizabetétekre kínált banki kamatok – a pénzpiaci mozgásokkal összhangban. (A friss ajánlatokat itt kalkulálhatja.)

Az új állampapír alapcímlete egy euró, tehát egészen kis összegekért is vásárolható. Az OTP-nél (csak itt bukkantunk konkrét ajánlatra) 100 euróval lehet „beszállni”. A PEMÁK kamata most az eurozóna inflációja felett 2,5 százalékpont. Ez sorozatonként nem változik, nagy siker esetén (ami egyelőre borítékolhatónak tűnik) viszont csökkenhet. Kamatot félévente fizetnek.
A legfrissebb változások között szinte csak csökkentés akad. A legnagyobbat az FHB vágta. A normál lekötött euró betét kamatait a bank 0,15-1,45 százalékponttal vitte lejjebb. A legtöbbet a nagy összegű, 50 ezer euró fölötti betétesek bukták. A bank már számukra is csak 0,80 százalék kamatot fizet. A K&H Bank hetente, 0,1-0,2 százalékponttal araszolgatva mérsékli a kamatot, így szinte észrevétlenül szabályosan elolvadtak ezek az ajánlatok. Jelenleg még hathavi lekötésre is csak 0,17 százalékot adnak. (A friss pénzekért azért jobban megerőlteti magát a bank.)

Messze már a januári pánik

Az év elején, amikor a banki devizabetéteket alaposan megcsapolták a pénzüket a hisztéria hatására külföldre menekítők, a kisebb összegekre is 3-4 százalékos kamatot fizettek a pénzintézetek (akciósan azért elvétve még most is lehet találni ilyen kamatokat). Ezer euró felett egyetlen banknál az éves lekötésre öt százalékot lehetett elérni. Ez még akkor is extrém magas kamatnak számított. A Prémium euró államkötvénynél (PEMÁK) viszont az induló kamat 5,1 százalék, ami csak akkor csökken, ha az eurozónában csekélyebbé válik a pénzromlás. A papír futamideje viszont a betéteknél megszokottnál jóval hosszabb, három éves. Akinek azonban időközben szüksége lenne a pénzre, el is adhatja. A forgalmazók ugyanis napi vételi árfolyamot jegyeznek rá.

A PEMÁK-ot november 20-ától az Erste brókercégénél és az OTP-nél, valamint a Takarékbank kijelölt fiókjaiban lehet kapni (úgy láttuk azonban, a forgalmazást csak a legnagyobb magyar banknál igyekeztek már most népszerűsíteni). A kincstárnál 23-án indul csak a jegyzés. A késlekedést azzal magyarázzák, hogy mivel korábban nem rendelkeztek devizakötvények forgalmazását biztosító rendszerrel, nemcsak egy új termék bevezetését kellett megoldani, hanem ezt is ki kellett alakítani. Elsőként a papírból azok vásárolhatnak, akik banki utalással vagy kártyával fizetnek (ezeknél kell majd jövőre 0,2 százalékos tranzakciós illetéket fizetni, ami viszont, a kamatokat nézve, megtérülő „befektetés” lehet).

A kincstár által működtetett összes forgalmazási csatornán a vétel csak december 15-én nyílik meg.  Erre az időpontra a WebKincstár mellett minden kincstári irodában működik majd a készpénzes forgalmazás is. Év végén, illetve a jövő év elejétől a kincstár már a külföldieknek is árulja a PEMÁK-ot.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok