Ezért korlátozták a befizetéseket

Volt, aki egymilliárdért vett Babakötvényt

Fotó: clipart.com
2024. március 16. A megszokott havi 3-4 milliárd forintos befizetés helyett hirtelen tízmilliárdok áramlottak Babakötvénybe, miután 2023. december 1-jétől 17,5 százalékra nőtt a 2032/S jelzésű kamata. Volt, aki egymilliárd forintot fektetett ide – tudta meg az Azénpénzem.hu. Így februárban korlátozták a vásárlást, noha meglepetésként nem érhette az államot a megnövekedett érdeklődés, hiszen maga emelte meg a kibocsátott mennyiséget.

Február 13-ától évi 1,2 millió forintban korlátozta a kormány azt az összeget, amennyit a Start-számlára be lehet fizetni, így legfeljebb ennyiért lehet Babakötvényt vásárolni. Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán mindezt úgy jelentette be, hogy a kormány bezárt egy kiskaput a szabályokkal visszaélőknek.

A bejegyzésben az áll: „A Babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek Babakötvénybe. A kormány álláspontja világos: a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket. Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start-számlákra évente befizethető összeget. A változás a számlatulajdonosok 1%-át érinti.”

Senki nem élt vissza, nagyon is tudtak róla

A bejegyzés – megszokott módon - kormányzati csúsztatást tartalmaz. Ugyanis semmiféle kiskapu nem volt, hiszen maga a Fidesz-kormány törölte el még 2012-ben a 120 ezer forintos befizetési korlátot, amikor a Start-számlák nyitását kötelezően az államkincstárhoz delegálta. Ráadásul állami támogatás sem jár bármekkora összeghez, bár az két éve duplájára nőtt. A naptári évben befizetett összeg 10 százalékát adja oda kiegészítésként az állam, de a korábbi 6 ezer forint helyett 2022-től már 12 ezer forintot, vagyis csak 120 ezer forintos éves befizetést támogat.

Akkor mi történt?

Mindössze annyi történt, hogy a kormány és az MNB jóvoltából Európa-rekorder magyar infláció tavaly éves átlagban 17,6 százalékra nőtt. És mivel a korábbi inflációkövető állampapírokat egy jóval alacsonyabb, 9,9 százalékos kezdő kamatot fizető Prémium Magyar Állampapírra cserélte le novemberben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), majd februártól 7,9 százalékos kamatozásúra, hirtelen kimagasló lett a Babakötvény kamata.

A Babakötvény kamata ugyanis infláció + 3 százalék, így a legelső sorozat kivételével mindegyik Babakötvény februártól 20,6 százalékot fizet. Mint annak idején megírtuk, 2013 decemberében vezették be a ma ismert Babakötvényt, ezért az első, 2032/S jelzésű sorozatnak december 1-jén van a kamatfordulója. Legutóbb 2023. december 1-jén fizetett kamatot és árazódott át, és mivel az előző évi inflációhoz igazodik a kamata, ezért tavaly decembertől 17,5 százalékot fizet, és majd csak 2024. december 1-jén lesz 20,6 százalék a kamata, mint most a többié.

Varga Mihály a Facebook bejegyzésében a Babakötvény kamatának 20,6 százalékra emelésével magyarázta, hogy a visszaélők (sic!) túl sok kötvény vásároltak, holott szó sincs erről. A hatalmas pénz ugyanis nem a jelenleg 20 százalék felett fizető Babakötvény 2033-2043/S sorozatokba vándorolt, hanem a leghamarabb lejáró, 17,5 százalékos kamatot adó 2032/S sorozatba.

Nem számoltak vele? Meglepődtek? Ne vicceljünk már!

Ráadásul nem érhette meglepetésként az államot, ugyanis már októbertől több részletben emelte meg az ÁKK a 2032/S sorozat meghirdetett mennyiségét. Először 2023. október elején 120 milliárdról további 25 milliárddal növelte, majd több részletben még 10-20 milliárdokkal, végül december 6-án további 40 milliárd forinttal 215 milliárdra emelte a 2032/S kibocsátható mennyiségét.

Ha éves szinten nézzük, akkor jól látható, hogy 2023-ban havonta átlagosan 3-4 milliárd forintért fektettek Babakötvénybe a megtakarítók, de már októberben 7 milliárd (a megszokott kétszeresével), decemberben pedig közel 30 milliárd, azaz a megszokott csaknem tízszeresével több pénz áramlott Babakötvénybe. (Igaz, ebből mintegy 10 milliárd lehetett a kamatfizetés.) Az is jól látszik, hogy a többlet kereslet a 2032/S sorozatba vándorolt, ami decemberig nem is volt annyira vonzó a korábbi, 8,1 százalékos kamatával.

A 2023-as évet aztán 276,1 milliárd forintos állománnyal zárta a Babakötvény (az összes sorozat együtt), ami éves szinten 77,3 milliárd forint növekmény. Februári bejegyzésében Varga Mihály már arról beszélt, hogy az állomány 310 milliárdra nőtt, tehát újabb 34 milliárd forint volt a növekedés bő egy hónap alatt. (Ebből megint csak 10-12 milliárd lehetett a kamatfizetés, amit a 2033-42/S sorozat kapott.) Vagyis két hónap alatt 64 milliárddal nőtt a Babakötvény-állomány, amiből azért lejönnek a kamatfizetések.

Az mindenesetre kijelenthető, hogy rendkívül kimagasló és vonzó a 20,6 százalékos kamatozású Babakötvény, de nem a 2033-42/S sorozatokba jött sok pénz, hanem a 2032/S-be. Ezt vehetik ugyanis a szülők minden 2014. február 1-je előtt született gyermek részére, aki még nem töltötte be a 18. évét. Minél közelebb van a nagykorúság, annál előbb juthat a pénzhez a gyerek. De annyi megkötés még van, hogy a Start-számla nyitásától számítva 3 évnek kell eltelnie, hogy hozzáférjen a számlához a gyerek. De a következő években biztos, hogy érdemes lesz itt tartani a pénzt, hiszen most 17,5 százalék a kamat, 2024. decembertől egy éven át 20,6 százalék lesz, és 2025. decembertől pedig - ha az infláció például idén 5 százalék körül alakul – 8 százalék körül lehet a kamat.

Mivel maga az állam emelte meg 120 milliárdról 215 milliárdra a 2032/S kibocsátható mennyiségét, ezért nagyon is számított rá, hogy sok pénz érkezik ide. Arra is számíthatott, hogy akár baráti, NER-es pénzek is érkezhetnek, hiszen nem volt befizetési korlát. Az Azénpénzem.hu úgy tudja, hogy volt egymilliárd forintos befizetés is.

Végül a február 13-án bejelentett korlátozás idejére 191 milliárd forintra nőtt a 2032/S állománya – legalábbis ez derül ki az ÁKK statisztikáiból. Vagyis még bőven volt tere a növekedésnek a megemelt 215 milliárdos limitig. Akkor miért állították le? Elképzelhető, hogy valakinek eszébe jutott, hogy nem kéne ilyen prémium kamatot fizetni a gazdagoknak, miközben a költségvetés romokban hever, és egyébként is hatalmas teher a lakossági állampapírok kamatfizetése.  

A babakötvényről a további részleteket itt nézheti meg

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok