Zsarolóvírus: már 2 millió dollár az átlagos váltságdíj

2024. május 6. A váltságdíjat kifizető szervezetek átlagosan 2 millió dolláros kifizetést jelentettek az idén, szemben a 2023-as 400 ezer dollárral – állapította meg jelentésében a Sophos. A biztonsági megoldásokat kínáló cég szerint a váltságdíjak azonban csak a költségek egy részét jelentik.

A Sophos nemrégiben közzétett jelentése szerint a medián váltságdíj-kifizetés 500 százalékkal nőtt az elmúlt évben az előzőhöz képest. A váltságdíjat kifizető szervezetek átlagosan 2 millió dolláros kifizetést jelentettek, szemben a 2023-as 400 ezer dollárral. A váltságdíj azonban csak a költségek egy részét jelenti. A felmérés azt találta, hogy a helyreállítás átlagosan 2,73 millió dollárba kerül. Ez majdnem 1 millió dolláros növekedés a Sophos által 2023-ban jelentett 1,82 millió dollárhoz képest. 

A megugrott váltságdíjak ellenére az idei felmérés a zsarolóvírus támadások arányának enyhe csökkenését jelzi: a szervezetek 59 százalékát érte támadás, szemben a 2023-as 66 százalékkal. Habár a szervezetek bevételeinek növekedésével annak az esélye is nő, hogy zsarolóvírus támadás éri őket, még a legkisebbeket is (a kevesebb, mint 10 millió dolláros bevétellel bírókat) rendszeresen célba veszik: az elmúlt évben 47 százalékukat sújtotta zsarolóvírus-támadás.
 
A 2024-es jelentés azt is megállapította, hogy a váltságdíj követelések 63 százaléka 1 millió dollár vagy annál nagyobb összeg volt. A követelések 30 százaléka 5 millió dollár felett volt, ami azt sugallja, hogy a zsarolóvírusokat üzemeltetők hatalmas kifizetésekre törekszenek. Sajnos ezek a megnövekedett váltságdíjak nem csak a megkérdezett legmagasabb bevételű szervezeteket érintik. Az 50 millió dollárnál kisebb bevétellel rendelkező szervezetek közel fele (46 százalék) szembesült 7 számjegyű váltságdíj-követeléssel az elmúlt évben.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok