Egyre többen értékelik az energiatakarékosságot

Zuhannak a lakáshitel kamatok

2012. október 2. Október igen jelentős változást hozott a lakáshitelezésben. Több pénzintézetnél is elérhető akár a lélektaninak tartott 10-11 százalékos teljes hiteldíj (THM) is. Persze nem akárkinek. A piac változását azonban jól mutatja, hogy ma már a nem kiemelt ügyfelek is egyre kedvezőbb ajánlatokat találhatnak.

A lakáshitelek feltételei nagyot változtak ebben a hónapban (a friss ajánlatokat itt nézheti meg). Az Ersténél október elsejétől kifejezetten megzuhant a lakáshitelek kamata. Pontosabban, az alkalmazott felár. Azoknál, akik most újonnan vesznek fel kölcsönt, négy százalékponttal alacsonyabb terhet (teljes hiteldíjat) alkalmaz a bank, mint a tavaszi hitelfelvevőknél. A jobb adósoknak a jövedelem jóváírása nélküli konstrukció felára 7,4 százalékpontról 4,9 százalékpontra csökkent (ez még nyáron is 5,9 százalékpont volt). A jövedelem-jóváírásos hitelnél ugyan nem ekkora, de szintén jelentős az esés. Hasonló kamatcsökkentés a szabad felhasználású kölcsönöknél is megjelent.

A Raiffeisen az év végéig nyújt a késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt ingatlanok vételéhez állami kamattámogatású kölcsönt. Feltétel azonban, hogy a problémás kölcsön nála legyen. A konstrukció keretében az ügyfél által fizetendő kamat az első évben (a legmagasabb állami támogatás időszakában) október elsejétől 8,87 százalék.
A lakáshiteleknél mostantól energiatakarékossági kedvezmény is elérhető. A passzívházaknál a felár 3,1 százalékpontos is lehet, ami 10,4 százalékos teljes hiteldíjat (THM) eredményez. Az „A”energia kategóriánál is 10,84 százalékos teherrel kapható az Ersténél lakáskölcsön. Az MKB már korábban bevezette Energia plusznak nevezett hitelét, amelynél még a kedvezőtlenebb fokozatoknál is 0,4-0,75 százalékpontos engedmény érhető el a normál kondícióhoz képest. Az UniCredit már korábban lépett, így ott is igen kedvezővé váltak a feltételek.

Erre a hónapra ott is olcsóbbá vált már a hitel, ahol a felárat nem csökkentették. A K&H szenzációs elnevezésen futó lakáshitelénél a kedvező pénzpiaci változásoknak köszönhetőn 0,8 százalékponttal csökkent a THM.   A legjobb adósok számára, ha munkabér-átutalási kedvezményt is kapnak, már a hiteldíj is a 10 százalékos lélektaninak nevezett határ alá esett. Az OTP-nél  – ahol, mint arról írtunk, október végéig tartó akciót hirdettek – csütörtöktől lép be a korábbinál 0,27 százalékponttal alacsonyabb irányadó kamat (korábban itt már jelentős volt a csökkenés, adatbázisunkba már az új feltétleket vettük be). A hűséges ügyfeleknek egyébként így itt is elérhető közelségbe került a tíz százalékos THM.

Az FHB (ahol az ötéves kamatperiódus miatt fix a kamat) október elsejétől 0,4 százalékpontot faragott. A standard lakáshitel hiteldíja legmagasabb ezzel 13,7 százalék körüli értékre süllyedt. A meghirdetett új feltételek alapján már 12 százalék alatti THM is elérhető.

Szeptemberben alig vették a lakásokat


A banki feltételek javulása jó hír, de egyelőre úgy tűnik, a potenciális hitelfelvevők nem rohannak eladósodni. A piac szempontjából figyelemre méltó, hogy a Duna House éppen most jelentette: az ingatlan adásvételek számánál szeptemberben látványosan megtört a korábbi emelkedő trend. Az alig több, mint 6 500 tranzakció nemcsak a tavalyi azonos hónapnál kevesebb 17 százalékkal, de az igen gyenge tavalyi átlag alatt is 12 százalékkal teljesített. Felhívják a figyelmet arra, hogy az idei adat még így felülmúlja a tavalyit, de szerintünk ez a növekedés a végtörlesztés és a pénzpiaci év elejei pánik miatt elég csalóka. Kérdés, hogy az ingatlanosok szerint vízválasztó 10 százalék alatti kamatok és az állami támogatás mikor hathat majd igazán élénkítően.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok