Kis- és középvállalatok (kkv)

A vállalati kategória besorolás szabályait a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (vagyis a „kkv törvény”) tartalmazza részletesen.  E szerint kisvállalkozás az, amelyben az összes foglalkoztatott létszáma 50 főnél kevesebb, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő. A mikrovállalkozások 10 főnél kevesebbet foglalkoztatnak, kétmillió euró alatti éves bevételt elérve. Ez a besorolás az adózásra vonatkozik (és két egymás utáni évben vizsgálandó). A bankok az egyre többször kínált kedvezményes számlacsomagokhoz, de a különböző hitelekhez is az előbbiektől eltérő feltételeket szabhatnak meg.

 
A cégek nehezebben váltanak bankot, mint a magánszemélyek, de azért a hitelintézet lecserélése nem is akkora macera, mint sokan gondolják. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a vonzó ajánlatok sokszor csak időszakosak.
A vállalkozások a magánszemélyektől eltérően nem úszhatják meg, hogy bankjuk rájuk terhelje az államnak befizetendő tranzakciós illetéket. A bankok viszont ezt a kondíciós listában meglehetősen eldugják. Általában teljesen külön pontban jelzik.
 
További cikkek