Lexikon

Összes a á b c d e f g h i j k m n p r s t u v

Babakötvény
A magyar gyerekek a törvény szerint (ez a 2006-tól születettekre vonatkozik, azóta él ugyanis a rendelkezés) jogosultak életkezdési támogatásra. Ez 40 ezer forintról indult, jelenleg 42,5 ezer forintra rúg. Ez egészülhet ki a szülői befizetés után járó további támogatással, amihez Start számlát kell nyitni, ami már csak a kincstárnál tehető meg. Nincs befizetési, sőt nagykorúság előtti életkori korlát sem. A megtakarítás mentes mindennemű adó, járulék és illeték alól, időközben pedig még további állami támogatás is jár hozzá. 2013 óta új, Babakötvény elnevezésű 19 éves futamidejű állampapírban lehet takarékoskodni a gyerek jövőjére. Ennek kamata három százalékponttal magasabb az inflációnál. További részletekről itt olvashat

Bankkártya limit
Amikor valaki átveszi bankkártyáját, beállítja a bank, mennyi készpénzt vehet vele fel, és milyen összegben vagy mennyiségben költhet a kereskedőknél. Ezt alaplimitnek nevezik, és a kártya típusa alapján is eltérhet. A legtöbbször a plasztik birtokosa 150 ezer forinthoz juthat a bankjegykiadó automatákból (ATM). Amennyiben valakinek ennél nagyobb összegre van szüksége, változtathat a limiten (ezért azonban helyenként díjat számítanak fel). A biztonság érdekében érdemes a limitet magunknak is a lehető legalacsonyabban tartani, így ha megemeljük, célszerű visszaállításáról is minél gyorsabban gondoskodni.

BUBOR
A hosszú távú lakossági hitelek kamatát, ha az nem több évre fixált, már kötelező irányadó mutatóhoz (referenciakamat) kötni. A legelterjedtebb a három és hathavi budapesti bankközi kamatláb (a Bubor) használata, bár a piacon akad éves ajánlat is. A Bubor a magyar bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű, speciális átlagolásával alakul ki. A különböző időtávokat áttekintve jól megítélhető, hogy a hazai bankok csökkenő vagy emelkedő kamatra számítanak. Ha a hosszabb távhoz képest a rövidebb (napi, heti, kétheti vagy havi) pénzpiaci kamat a magasabb, akkor – ahogy a szaksajtó fogalmaz – kamatesést áraz a piac. A Bubor jelzi tehát a változtatás irányát, de mozgása a jegybanki alapkamatnál élesebb kilengéseket produkál.

1