Az önkéntes nyugdíjpénztárak – mint azt nevük is jelzi – a saját elhatározásból indított spórolásra szolgálnak (ma már persze ez tulajdonképpen a magánkasszákra is elmondható). Jelenleg ezzel együtt még az a jellemző, hogy az időskori takarékosság a munkáltatók által biztosított (ha biztosított) úgynevezett cafeteria rendszer keretében gyarapszik. A nehezedő körülmények miatt azonban ezen belül is egyre többen választják a gyors költést lehetővé tevő módokat. Aki olyan szerencsés, hogy jelentős a cafeteria kerete, ezen belül a cég 2015-ben legfeljebb havi 52,5 ezer forintot utalhat kedvezményesen önkéntes nyugdíjpénztári egyéni számlájára. Ehhez persze a tag maga is hozzátehet.

A pénztárak több mint tíz éves múltra tekintenek vissza, így már megkezdődtek a szolgáltatási kiadások is. Sokan szükségből számolták idő előtt fel megtakarításaikat. A kasszákhoz azonban egyre többen lépnek újonnan be, felismerve: érdemes félretenni idősebb napjaikra.

 

Kalkulátor

Bemutatjuk, hogy havi megtakarításai melyik önkéntes nyugdíjpénztárnál milyen mértékben gyarapítják éves számlájukat. (A sávok eredményei alapán látszik, hol a legvisszafogottabb a költségszint, amit a befizetett összegtől függően a kasszák eltérően alkalmaznak.) A belépési költségeket (mint egyszeri terhet) nem vettük figyelembe.


Kérjük, adja meg havi befizetése összegét!

mehet

Nem érdemes „feltörni" a megtakarítást

Az önkéntes pénztári hozam tíz év után vehető ki adó- és járulékmentesen. A tőke azonban ebben az esetben is csak jókora elvonással szabadítható fel. A pénztár százezer forintonként mintegy 16 ezret (szja) von le a kifizetésből előlegként, a megtakarítását felszámoló tagnak azonban több mint 21 ezer forint egészségügyi hozzájárulást még fizetnie kell. A százezer forintnyi pénz így 63 ezerre olvad. (A tőkerész adókötelezettsége a 10. év után évente 10 százalékkal mérséklődik.) 

Hitellehetőségek önkéntes pénztári megtakarításnál


 

Tagi kölcsön

Az a tag, aki 3 évnél hosszabb tagsági viszonnyal rendelkezik, pénztári tagságára tekintettel az egyéni számláján nyilvántartott összeg 30 százalékáig jogosult tagi kölcsönt igényelni. A kölcsön futamideje legfeljebb egy év. A kamat az adótörvény alapján jegybanki alapkamat plusz öt százalékpont (alacsonyabb piaci kamat esetén az is alkalmazható).

Fedezet, illetve lekötés

A jogszabály alapján a pénztártag - a várakozási idő (10 év) letelte, illetve a nyugdíjkorhatár elérése után - egyéni számlakövetelésének legfeljebb 50 százalékát hitelintézettel kötött szerződésben fedezetként felajánlhatja, amennyiben rendelkezik arról, hogy a pénztár az egyéni nyugdíjszámlájára tagi lekötést vezessen fel.
 

 
Az egyéni befizetések adókedvezménye jelenleg 20 százalék. A kedvezmény maximuma 2014-ben 150 ezer forintra nőtt (ez maradt 2015-re is). A jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben ez a kedvezmény nagyon felértékelődhet. Ilyen szép gyarapodás ugyanis szinte semmin nem érhető el.
A kasszák az utóbbi években szépen növelték befektetéseikkel tagjaik vagyonát. Persze az átlag mögött jelentős eltérések húzódnak meg. Pénztáranként, de attól függően is, hogy ki miben fialtatja a pénzét. A kasszák ugyanis számos portfoliót ajánlanak tagjaiknak. A hozamokról külön táblázatokból (lásd feljebb) tájékozódhat.
 
További cikkek