Kölcsönfajták és árak

Alapszabálynak is tekinthető, hogy minél sürgősebben van szüksége valakinek pénzre, az annál többe kerül. Aszerint is jelentősek az eltérések, hogy mire akarunk hitelt kérni. Nem véletlenül különböztetik meg a bankok a fedezett (jellemzően olyan kölcsön, amelynél ingatlanra jelzálogot jegyeznek be) és fedezetlen hiteleket. Előbbinél a hitelező sokkal nagyobb biztonságban érzi a pénzét. Fordítva viszont ez nem igaz, hiszen ha az adós bajba kerül, akkor nem csak akkor bukhatja lakását, ha azon jelzálog van. A végrehajtók egyéb lehetőség híján az otthonokra is rátehetik a kezüket a kisebb (hátralék esetén gyorsan növő) tartozások fejében is.

A hitelfelvételre vonatkozó döntés komoly dolog. Mindenképpen érdemes előbb alaposan átgondolni, és végigvenni a különböző lehetőségeket. Célszerű mérlegelni azt is, hogy minél hosszabb a futamidő, annál tartósabban vállal nagyobb terhet valaki (a nem törlesztett részre a következő évben is rakódik kamat – és így tovább). Emellett arra sem árt figyelni, hogy bár a pénz teljes éves költsége – a teljes hiteldíjmutató (THM) erre vonatkozik - sokkal olcsóbb a jelzáloghitelnél, a bejegyzésnek azonnali költségei vannak, a törlés pedig (ami például az eladáshoz kell) szintén nem ingyenes, ráadásul feltételezi a hitel teljes visszafizetését.
Attól mindenkit óvunk, hogy hangzatos (esetleg egészen rövid időszakra vonatkozó kedvezménnyel kecsegtető) ajánlatoknak beugorjék, kizárólag azt nézve, hogy az aktuális törlesztőrészlet belefér-e a család költségvetésébe. Kis odafigyeléssel a fizetendőknél jelentős összegeket lehet megspórolni.
 

Személyi hitel

Igazán villámgyorsan meglehetősen kevés helyen lehet pénzhez jutni. A gyorskölcsönöknél érdemes figyelni a lejáratra és arra is, hogy bizonyos szogláltatások (házhoz vitt pénz, csekkes fizetés lehetősége) alaposan megdrágíthatják az ügyletet.

Áruvásárlásra

Az áruhitelek a bankoktól jellemzően „átcsúsztak" a kereskedőkhöz. Általában ahol megpillantja valaki a vágyott cikket, ott érdeklődhet arról, milyen hitellehetőséget tudnak (ha tudnak) biztosítani. Válogatásra nincs igazán mód, azért a költségekre érdemes figyelni.

Autóra

Az autóhitelezésben meglehetősen jelentős változásokat indított be az ügynökökre vonatkozó szigorúbb szabályozás. A bankok visszatértek erre a piacra. A korábbinál ráadásul szélesebbek a lehetőségek. Kölcsön a magánszemélyek közötti adásvételhez is felvehető. Tájékozódni viszont nem könnyű.

Ingatlanhitelek

Azokat a kölcsönöket, amelyeknél az adós lakására rákerül a banki jelzálog, általában olcsóbban lehet megszerezni akkor, ha a hitelcél maga az ingatlan. Az úgynevezett szabad felhasználású kölcsönök bármire fordíthatók, megszerzésüknél is kevesebb a macera, cserében azonban többe kerülnek.

Babaváró kölcsön

Összeszedtük, az akár 10 millió forintos, bármire felhasználható kamatmentes kölcsön feltételeit.
További cikkek